Üzemeltetés

ÜZEMELTETÉS, KARBANTARTÁS

Fontos, hogy a vezérlő és az érzékelők ne alkossanak földhurkot. Ez egy rázógép esetében keletkező erős elektromágneses terek miatt különösen fontos!

A következő ábra jellemzi ugyan a problémát, de egyben kifejezetten rossz javaslatot ad, mert sok vezérlőgyártó helytelenül közelíti meg a problémát.

 

Üzemeltetés ábra

Mérőkör árnyékolási / földhurok problémái illusztrálása (rossz megoldás!)

 

A lényeges szempontok a következők

  • a mérővezetékek árnyékoltak legyenek (lehetőleg vagy kéteres, sodort, árnyékolt vagy koaxiális kábeleket kell alkalmaznunk)

  • a mérővezetékek árnyékolása lekötésre kerüljön (ne lebegjen)

  • az árnyékolások egy pontban legyenek lekötve, soha nem a vezeték mindkét végén

  • praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi

  • id est laborum et dolorum fuga. Et harum quidem rerum facilis est et expedita distinctio. Nam libero tempore, cum soluta nobis est eligendi optio cumque nihil impedit quo minus id quod maxime

A szabályok rövid összefoglalása

  • minden vezeték árnyékolása legyen lekötve (ne lebegjen)

  • temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet ut et

  • voluptates repudiandae sint et molestiae non recusandae

RÁZÓGÉP-ÁLLAPOT RENDSZERES ELLENŐRZÉSE

Rázógépünk egy mechanikai rendszer, mely minden bizonnyal igen hatalmas. A lenti ábrán látható ék segítségével a rázógép középpontossága és deformációja egyszerűen ellenőrizhető. Mindig az éppen szinuszosan vezérelt elmozduláshoz tartozó skálaértéknél kell a szemünkkel „összemosódó” ábra vonalának metszéspontjának lennie. Eltérés esetén kell következtethetünk gépünk már nem megfelelő állapotára, esetleges kopásokra vagy egyéb géphibákra.

Üzemeltetés mechanika ellenőrzése 1 Üzemeltetés mechanika ellenőrzése 2

 

 

 

 

 

 

Rázógép mechanikai állapotának ellenőrzése

 

KARBANTARTÁS

Kopó alkatrészek

A rázógépek kopóalkatrészeiről a gyártótól listát kell kérnünk (amennyiben „alapból” nem rendkezünk vele). Az alkatrészek egy kisebb részének cseréjét mi magunk (mint a rázógép-üzemeltetője) is végrehajthatjuk, nem kell hozzá szervizt (vagy akár gyártói szerelőt) hívni hozzá. Célszerű a telepítéskor és az üzemeltetés során szerzett tapasztalatok alapján felépíteni a szükséges alkatrészraktárt.

A cseréket pedig ütemezetten végre kell hajtani: akár üzemóra, akár élettartam alapján.

(Hosszú állásidők is okozhatnak károkat!)

A javításokat fényképekkel megerősítve dokumentálni kell, a későbbi nyomon-követhetőség miatt.

 

Zajok, zörejek, szabályozási „nehézségek”

Minden olyan esetben, amikor a rázógép üzemeltetése során „szokatlan” zajokat vagy zörejeket tapasztalunk, állítsuk azt le haladéktalanul. Keressük meg annak forrását, de ha azt nem tudjuk kideríteni (tehát nem a tárgyról vagy a mintatartóról származik), vegyünk igénybe megfelelő szakképesítésű rázógép-szervizet. Ez mindenképpen olcsóbb, mint a tekercs-rövidzárlattal végződő mechanikai félreterhelés vagy lazaság okozta totálkár.

Ugyanezt a tanácsot érdemes elfogadni, ha egy eddig problémamentesen lefutó tesztet ismeretlen okból a vezérlő már nem tud kiszabályozni, a mérőkörben azonban semmilyen hibát nem lehetett találni. A probléma ilyenkor nagy valószínűséggel a rázógép megváltozott tulajdonságában keresendő. Ez pedig kialakuló hibára utal.

Rázógépek világa